Nepasterizované pivo
Vynálezcem pasterizace (či pasterace obojí je správně) je francouzský vědec Louis Pasteur. Její přednosti se využívají především pro konzervaci potravin, piva nevyjímaje.
Pasterizace je v tomto případě proces, kterým pivo běžně prochází těsně před stáčení do sudů či lahví. Děje se tak přes tzv. pastér. Během tohoto procesu je
pivo zahřáto na vysokou teplotu, čímž dochází ke zpomalení či k úplnému zabrzdění živých procesů, které v pivě do té doby dosud probíhaly. Trvanlivost piva ošetřeného
pasterizací proto může přesáhnout i jeden rok. To ocení především exportéři.
Ale i zde platí zásada: něco za něco. Pivo je po pasterizaci lidově řečeno mrtvé, ochuzené o mnoho chutí.
To je také důvod, proč se nepasterizovaná piva těší své oblibě. Jejich trvanlivost je sice kratší, vypít ho musíte v řádech týdnů,
ovšem jeho chuť vám to plně vynahradí.